UMUT GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI HARUN ALHUN OLASI İSTANBUL DEPREMİ HAKKINDA KONUŞTU
UMUT GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI HARUN ALHUN OLASI İSTANBUL DEPREMİ HAKKINDA KONUŞTU
İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan Umut Grup İnşaat Gayrimenkul A.Ş yönetim kurulu Başkanı Harun Alhun, İstanbul depremine yeterince hazırlık yapılmadığını belirterek, şehirdeki her üç konuttan ikisinin yıkılabileceğini ve nüfusun yüzde 20'sinin risk altında olduğunu ifade etti.
AFET ÖNCESİ DOĞRU RİSK YÖNETİMİ SÜRECİ
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor, Türkiye bir deprem ülkesi. Bir deprem gerçeğimiz var. Bu gerçek karşısında da önlemler almamız gerekiyor. Bunları “risk yönetimi” ve “kriz yönetimi” olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Ülke olarak kriz yönetiminde yani afet meydana geldikten sonra yapılan çalışmalarda daha iyiyiz. Bu da o işin daha popüler olmasından kaynaklı. Hâlbuki proaktif olarak, yani afet meydana gelmeden önce yapılacak çalışmalar daha kıymetli ve daha önemli. Aslında 2009 yılında kurulan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bu amaçla kuruldu. AFAD, eski stratejileri terk edip yeni stratejiler karşısında proaktif olmayı sağlayan, risk yönetimine, afetlerde göreceğimiz zararları azaltmaya yönelik çalışmalara önem veren bir yaklaşım sergiledi.
İSTANBUL’DAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMLARI DEPREM KARŞISINDA YETERLİMİ
Her an büyük İstanbul depremi dediğimiz deprem meydana gelebilir. Bu sırada elimizde ne var? Elimizde ciddi bir yapı stoku var. Sanıyorum 7 milyona yakın bağımsız bölüm var İstanbul’da. Yani bu da bina sayısı olarak 3 milyona yakın. Bir de İstanbul diye düşünmeyelim. Marmara olarak düşündüğümüzde 8 – 10 ilin toplamıyla birlikte 28 – 30 milyonluk bir nüfus var. Sadece nüfus ve yapılardan ibaret değil ki İstanbul. Başka neleri var? Sanayi tesisleri var ve gayri safi milli hasılanın önemli bir kesimi buradan elde ediliyor. Yani İstanbul tüm Türkiye’ye bakabilir ama Türkiye’nin İstanbul’la bakması o kadar kolay bir şey değil. Bu anlamda kentsel dönüşüm oldukça gecikmiş bir proje. Ama hiç değilse neresinden bakarsanız bakın bir an önce başlamamız gerekiyor. Çünkü önümüzde ne kadar sürecin olduğunu bilmiyoruz. Belki on yıllar, belki yarın olacak. Ama biz artık korku ve kaygı sürecini bitirip bir an önce bütün dinamiklerimizi, gücümüzü ve potansiyelimizi hayata geçirerek bu işi halletmek için kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor.
Bu konu aynı zamanda millî güvenlik sorunu. Çünkü İstanbul sadece Türkiye ile ilgili bir sorun yaratmaz. İstanbul’daki bir deprem ya da Marmara’daki bir deprem kıtalar arası bir sorun yaratır ve kıtalar arası köprünün yıkılmasına, tedarik köprüsünün bozulmasına yol açar. Sonrasında ciddi bir ekonomik kayıp ve insan kaybı yaşanabilir. O yüzden kentsel dönüşümün zayıf yürümesini hızlandırmamız gerekiyor.
İBB KENTSEL DÖNÜŞÜME CİDDİ BAKMASI LAZIM BU OLAY SİYASİ ÜSTÜ BİR DURUMDUR
İstanbul'da 600 bin binanın acil kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Çıktığı her platformda kentsel dönüşümü eleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'u bilerek ve isteyerek bir felakete sürüklüyor. "Sadece 16 milyon İstanbullunun değil Türkiye'nin geleceği, "parti içi siyasete" kurban edilmemeli."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.